Discipline

AZ ELMEZABÁLÓ SÖTÉTSÉG ÉS A KÉTSZERES ÚJJÁSZÜLETÉS – KÉT ÉV UTÁN ÚJ NAGYLEMEZZEL JELENTKEZETT A BARON MANTIS

Sok mindenen ment keresztül a Baron Mantis zenekar az elmúlt két és fél évben, mire – embert próbáló élményekből táplálkozva – megszületett új anyaguk, a tizenkét dalt tartalamzó Discipline. A lemezről tavaly már megjelent a címadó dalhoz készült klip, majd idén január elején egy újabb ízelítő, a Nothing Seems to Change című videó. A teljes lemez január 30-tól érhető el online, és a február 13-i lemezbemutató koncerten már CD formájában is kézbe vehető lesz. Premier a hajtás után! (Fotó: Tamás Péter)

Ez az album kétszeres újjászületést követően jött létre. 2017 tavaszán a lelkem hasadt meg, 2018 őszén pedig a fejem.

– árulja el Davey Mantis, a kéttagú rockzenekar dalszerző frontembere utalva ezzel arra a balesetre, aminek következtében hónapokra pihenésre kényszerültek, és ami tulajdonképpen életre hívta a MANTISVLOG-ot, hogy az online térben legalább kapcsolatot tudjanak tartani a közönséggel. 

Davey így folytatja: 

Sötét időszakok voltak ezek számomra. Voltak benne szép és boldog pillanatok is persze, de nem tudtam elmenekülni az árnyéktól, a mindent bekebelező, az életet és törekvéseket kigúnyoló, elmezabáló sötétségtől… Ez mindenkiben ott lakozik. Addig maradunk civilizáltak, amíg kényelmes annak lenni, de elég egy rossz mozdulat vagy egy hangos szó akár, ami életre hívja. Arra kerestem módot, hogy ezt a sötétséget felszínre hozzam, addig ott tartsam, amíg formát adok neki és kiüvöltsem magamból egyszer és mindenkorra. A tanulság viszont az, hogy ezt végérvényesen kiirtani nem lehet, ezzel kell együtt élni, várva, hogy mélyebb időszakokban bármikor betalálhat újra.

A Discipline lemez koncepciója tehát az volt, hogy a sötét énünkkel való viaskodás témáját járja körül dalról dalra. Akár kapcsolati tragédiáról van szó (Crash and Burn), tudathasadásról (End of the Line), függőségről (Fck Yourself), bűnbánatról (Kill) vagy újjászületésről (Warriors). Így lett a dalok sokaságából tudatos, koncepciózus, ívvel rendelkező album.