Forduló

Forduló című, tíz számos lemezről már hallhattunk több előfutárt, például a palóc népdal ihlette, brácsás-mandolinos témából kibontakozó, romantikus klippel megtámogatott Esthajnalt, a rockos-kocsmapunkos hangszerelésű Délibábot, valamint a stúdiówerkes, a versszakokat énekben is háromfelé osztott Aligot. Az új dalok is kilépnek a szigorúan vett műfaji keretek közül, ötvözve a Kárpát-medence népzenéjét és az angolszász beat-folkot, sőt még magyar, cigány, ír és délszláv motívumokkal vagy éppen magyar költők verseivel fűszerezik meg.

A nyolc tagú zenekar így mesélt a Forduló megszületéséről: „Minden lemez egy lenyomat arról, hogy épp hol tart a zenekar. Másfél éve vettük fel a Kikötőt, és azóta nagyon sokat haladtunk – szerintünk előre –, ezt szeretnénk most megmutatni. Az alapkoncepciónk nem változott: különböző stílusok kapcsolódási pontjait keressük, de sokkal tudatosabban álltunk hozzá a munkához. Azt gondoljuk, sikerült túllépni a gyerekbetegségeken, amik azért még jelen voltak a Kikötőn. Bár mind a nyolcan más-más részét szeretjük az albumnak, a záródal, a Bandi, amit Fejér Simon és Szert Zsiga közreműködésével vettünk fel, most elég nagyot megy a bandán belül.”

A lemezfelvételről így nyilatkoztak nevetve: „Lee Olivér (Trillion) vérét a kezdetektől szívtuk, hogy legyen a producerünk, Makay Andrisét csak a Kikötő óta, az új lemezre pedig Beke Istvánt (Ivan & the Parazol) is felkértük zenei rendezőnek. Nagyon jó volt a közös munka, bár Olivér állítólag azóta pszichológushoz jár. A többieket nem tudtuk megkérdezni, mert nem veszik fel a telefont. De biztos ők is nagyon szeretik az új lemezt!