Hurricane

Legsötétebb erőid ütköznek meg benned – megjelent a Baron Mantis Hurricane című klipje

A Baron Mantis duó két viszontagságos, tagcserékkel és balesettel tűzdelt év után, 2020. januárjában jelentette meg harmadik nagylemezét, a Discipline-t. Az album dalain érezhetően megjelennek a dalszerző Davey Mantis sötét időszakai, az egész lemez az emberben rejlő sötétség/árnyék témát járja körül. Legmélyebbre a Hurricane című dal visz, amelyet a frontember az album vízválasztójának is nevez, amit mindenképpen meg akart vizuálisan is örökíteni.

Az album egyik fontos momentuma – ahol konkrétan a sötétség szólal meg – ebben a dalban történik. – teszi hozzá Davey. Nevén is nevezi magát: ‘They call me hurricane’. Ez nem egy klasszikus felépítésű dal, refrén mindössze egyetlen egyszer van benne a legvégén. Egy viharhoz tudnám hasonlítani, ami gyűlik, gyűlik, majd kitör.

A klip ötlete is Daveytől származik, aki ezúttal is Tamás Péter (Punktum Film) videóklip rendező-operatőrrel dolgozott együtt, ahogy a formáció előző három videója esetében. A sok forgatókönyv tervből pár meghiúsult menet közben, illetve a pandémia miatti korlátozások is extra kihívást igényeltek az alkotóktól. Végül két hónap alatt dolgozták ki a végleges koncepciót Tóth Cecília látványtervező/dramaturggal.

A szereplők számát nemcsak a korlátozások miatt csökkentettem le kettőre – mondja el a frontember – hanem mert egy dualista rendszerben gondolkodtam. Antal Dávid játssza Mr. Black szerepét, aki a klipben az én karakterem, Mr. White ellenpontja. Vizuálisan arra törekedtünk, hogy szép, film noir-szerű legyen a kép, de egyben nyugtalanító hatást is keltsen, hiszen maga a dal is nyomasztó témát boncolgat.

Klip – ahogy a dal is – inkább intuitív oldalról közelít a fény-árnyék, jó-rossz tematikához, nem kínál megfejtést vagy morális konklúziót, mindenki azt von le belőle, amit szeretne, amit magáénak érez. A lényeg sokkal inkább, hogy szembesítsen a bennünk tomboló erővel, a bennünk élő hurrikánnal.