Out Of The Cave

Kitörés Platon barlangjából – három év után új lemezzel jelentkezik az ék zenekar

A pandémia okozta érzelmi hullámvasút igazán megérlelte a dalokat, így végül kétszer rögzítették a lemezt – az ’Out Of The Cave’ egy igazán színes és rendkívül önazonos zenei-lelki korkép lett az ék zenekarról. Premier!

Kicsit több mint három év után érkezett meg az ék harmadik lemeze, egyszer 2020 januárjában felvették már a dalokat, de nem voltak elégedettek végül az eredménnyel, így idén újra nekifutottak és elkezdték az alapoktól az egészet. Ahogy Balasi Ádám, a zenekar dobosa fogalmaz: Magas elvárásokkal indultunk neki a felvételeknek. Fejlődni akartunk az korábbi megjelenéseinkhez képest a létező összes szemszögből: egyénileg külön-külön, együttesként, dalírásban, megjelenésben, hangzásban.” A lemez Scheer Viktor ’MAX’ hangmérnök-producer közreműködésével készült, a fiúk elmondása szerint a közös munka végeredményeként lett olyan a lemez, amivel végül mindannyian elégedettek lehetnek. „Tudattalan módon írunk zenét, de közben mégis ott van bennünk az a fajta tudatosság, hogy nem szeretnénk semmiféle kompromisszumot kötni – Max ebben remek partner volt, hozzánk hasonlóan gondolkodik.” – mesél a lemez születéséről Lee Olivér énekes-gitáros.

A kilenc dalos albumon a klímaváltozástól kezdve a szakításon át egészen a hétköznapi dolgokig sok mindenről szó esik, mégis van egy alapvető közös szál – Olivér elmondása szerint számukra is akkor vált világossá, hogy az anyag akaratlanul is egy konceptlemez, amikor már elkészült: „Platon közismert barlanghasonlata miatt lett ’Out Of The Cave’ a lemez címe – egyszer csak rájöttem, hogy az egyik dalt ez ihlette, aztán ahogy hallgattuk a felvételeket, szépen lassan kiderült, hogy lényegében az összeset átjárja ez a gondolat. Azt hiszem, ez egy szép példája a tudattalan alkotásnak – ahogy ezt felismertük, világossá vált, hogy rengeteg dalban van erre utalás. Akár tekinthetjük konceptalbumnak, összeköti a dalokat egy téma, a személyiségfejlődés.”

A címadó dal egyébként az egyetlen olyan tétel, aminek nem Olivér írta a szövegét, a zenekar menedzserének holland felesége, Julia Verheyden segített szavakba önteni az énekes gondolatait. A ’The Djinn’-ben Tátrai Tibor is közreműködik, akinek muzsikája és lénye elmondhatatlanul sokat jelent a srácoknak, a közös felvétel is felejthetetlen élmény volt vele.