Közel (Single)

Októberben új lemezzel jelentkezik az Ethnofil – a korongra felkerül egy korábban az Anima Sound System felkérésére készült feldolgozás is, amelyhez egy élő felvételt is rögzített a zenekar.

A tavaly 25 éves Anima Sound System a jubileum alkalmából egy dupla feldolgozáslemezt jelentetett meg Anima & Animus címmel. Ezen kapott helyet az Ethnofil újragondolása is, amely az 1999-es Közel a Szerelemhez album címadó dalához nyúlt vissza.

„Megtisztelő volt, amikor megkaptuk a felkérést, hogy dolgozzunk fel egy dalt az Anima jubileumi lemezére – nem volt könnyű választani a sokszínű és termékeny Prieger-életműből. Érdekes és elég vicces volt belegondolni, hogy azokban az években, mikor mi megszülettünk, ők már dubbal és mindenféle kísérletező elektronikával vegyítették a magyar népzenét – aztán mi 20 évvel később alapítunk egy zenekart azzal a céllal, hogy végre újszerűen, lehetőleg ne rock eszközökkel nyúljunk a népzenéhez.” – meséli Weil András billentyűs a dalválasztásról.

A live session videó megszületése tulajdonképpen egy szerencsés véletlennek köszönhető: az Azimut című (hamarosan megjelenő) lemezük felvételeinek előkészületeinél derült ki, hogy a stúdió mellett van egy filmes lámparaktár. Innen kért kölcsön néhányat a zenekar, és egy éjszaka alatt rögzítették is az egysnittes videót. Az ad-hoc koncepció és a végeredmény Polhodzik Ádám kreativitását dicséri.